Na een maand aan het werk te zijn als Hoofd Jeugd Opleiding (HJO) was volgens Eric van Zutphen de tijd daar om zijn plannen voor zowel de korte als lange termijn te delen in de vorm van een ouderavond (maandag 18/1 jl.). De ouders hadden ruimschoots gehoor gegeven aan de oproep en met een inspirerend verhaal wist Eric de volle kantine aan zich te binden.
Hij gaf daarbij eerst een korte introductie over zichzelf: 53 jaar oud, veel ervaring als voetbaltrainer en docent bij de KNVB maar bovenal een voetballiefhebber die van zijn hobby z’n beroep heeft kunnen maken. Als belangrijkste taak heeft hij van het Jeugdbestuur en de Jeugdtechnische commissie van FC Trias meegekregen om de jeugdopleiding te verbeteren in het breedste zin van het woord met focus op de onderbouw (Mini’s t/m O13). Met niet alleen aandacht voor de spelers en speelsters maar, nog belangrijker, aandacht voor de trainers. Zij staan wekelijks voor de groep en gaan zaterdag met de kinderen op pad. Hiervoor dienen ze zoveel bagage mee te krijgen dat elk kind op zijn of haar niveau niet alleen het maximale er uit kan halen, maar het allerbelangrijkste, ook plezier heeft en houdt aan het voetbalspelletje.
Het liefst zou FC Trias allemaal goed gekwalificeerde en gediplomeerde trainers willen aanstellen maar een ieder zal begrijpen dat hier geen financiële ruimte voor is, zeker gezien het grote aantal jeugdteams dat FC Trias heeft. Daarom gaat Eric interne cursussen organiseren waarbij de trainersgroep wordt gesplitst in 2 groepen (O8-O10 en O11-O13), zodat daarbij verschillende accenten kunnen worden gelegd horend bij de beide leeftijdscategorieën. Na die interne cursus kunnen trainers eventueel de overstap maken naar een opleiding van de KNVB. Daarnaast zal Eric demonstratietrainingen gaan organiseren waarbij hij de trainers allerlei praktische tips en trucs zal meegeven. Denk hierbij niet alleen aan de voetbaltechnische aspecten maar zeker ook de sociale aspecten binnen het team en de omgang met de ouders. Maandelijks zal er in kleine groepen worden gesproken over de ontwikkeling van de spelers maar ook de sfeer en het gedrag binnen de teams.
Elke eerste elftalspeler is vroeger begonnen bij de Mini’s. De (nieuwe) instroom bij deze allerjongste groep boys en girls in Blue is daarom heel belangrijk in zijn vorm omdat daar de basis gelegd wordt van de zogenaamde voetbalpiramide binnen FC Trias. Daar worden de grondbeginselen aangeleerd en daarom verdienen zij extra aandacht. De bestaande groep enthousiaste trainers (denk aan Willy, Johan en Willem) krijgen daarom hulp van bijvoorbeeld Eric, Yassin en Frank Verheijen met enkele spelers van de O19. Deze combinatie van jong en oud zal ongetwijfeld gaan resulteren in nog meer rendement maar vooral ook nog meer voetbalplezier bij onze Mini’s.
Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de indeling van de teams. Eric benadrukte dat hij samen met de totale trainersstaf ook gedurende het seizoen de ontwikkeling van de individuele jeugdspeler in de gaten wil gaan houden. Dit zou kunnen betekenen dat een spelertje tussentijds de overstap kan gaan maken naar een hoger team of een paar keer per maand kan meetrainen met een hoger team of zelfs een andere leeftijdscategorie. Anderzijds kan dit ook betekenen dat iemand die op zijn tandvlees loopt juist wordt voorgelegd om het op een iets lager niveau te gaan proberen. Uiteraard zal dit altijd in overleg met de ouders/verzorgers gebeuren.
Begin maart zal er worden gestart met een zogenaamde talentenschool. De deelname hieraan is volledig op vrijwillige basis, dus zonder enkele verplichting en bovendien kosteloos. Nieuw is wel dat individuele spelers, groepjes of een team hiervoor zullen worden uitgenodigd. Zo kan het zijn dat er een speciale avond wordt georganiseerd met afwerkvormen voor spitsen of keepers waarbij de trainers worden geassisteerd door spelers van de O19 of het eerste elftal.
Eric sloot zijn enthousiaste betoog af door nog weer eens te benadrukken dat we geduld moeten hebben. Niet alleen om een heldere visie te vormen (waar willen we naar toe met z’n allen) maar helemaal dat het opzetten van een gedegen jeugdplan gewoon veel tijd kost. Denk hierbij aan een termijn van 5 tot 10 jaar. Belangrijk daarbij is dat men vertrouwen heeft in het kader dat de plannen ontwikkelt, opzet en uitvoert. Eric maakte daarbij het mooie vergelijk met een bolderkar met voorop de kartrekkers maar aan de achterkant de mensen die de boel afremmen. Hij riep de aanwezigen op om hun grieven niet te uiten aan de bar maar vooral de dialoog aan te gaan met het kader (trainers/leiders/commissie en in het bijzonder Eric zelf) en daarmee te beginnen met het alsnog retourneren van de door hem uitgestuurde enquête.
Als je nog geen enquête hebt ontvangen klik dan hier om de enquête te downloaden. Na het invullen kan de enquête ingeleverd worden bij de coördinator of bij Eric zelf.