Wie onvoorbereid ’t Huitinkveld betrad deze zaterdag zou het idee kunnen krijgen dat Justin Bieber, na zijn bezoek aan een Amsterdamse Albert Heijn, was neergestreken in Winterswijk. Cameraploegen (oké geen RTL 4, maar de ploeg van RTV Slingeland), een verslaggever van de Gelderlander en meer mensen op de tribune dan bij een thuiswedstrijd van FC Trias 1. Er heerste een gespannen sfeertje op de tribune, er stond ons iets te wachten! Natuurlijk waren de jongens van JO15-1 op het hoofdveld de matadors die het tegen de koploper Tubantia op moesten nemen, maar de meeste aandacht ging uit naar de verrichtingen van Wessel ten Damme.
Zoals iedereen al heeft kunnen lezen op de site van FC Trias heeft Wessel een droom: scheidsrechter worden in het betaalde voetbal. En hoe mooi moet het voor hem zijn dat geregeld kon worden dat zijn grote voorbeeld Danny Makkelie hem een wedstrijd lang kwam begeleiden!
Vooraf werd er serieus warm gelopen in een strakke zwarte outfit, die voor de wedstrijd verwisseld werd door het herkenbare geel van het korps der arbiters. De doelen werden nog even minutieus nagekeken op verstopte gaatjes, cornervlaggen nog even gecheckt, alle lijnen op de juiste plek. Wessel was er klaar voor!
Getooid met headset waarmee hij in verbinding stond met paps en natuurlijk de heer Makkelie, die Wessel vanaf de zijlijn begeleidde. De verschijning werd compleet gemaakt met een heuse spuitbus om vrije trappen mooi uit te kunnen meten.
De opkomst van de teams en de scheidsrechter kreeg door alle aandacht een extra statig karakter. Daarna de nodige administratieve handelingen en toen kon Wessel zijn echte droom gaan beginnen: fluiten onder het toeziend oog van één der beste scheidsrechters van Nederland.
Wat bezielt een jongen van 16 om scheidsrechter te willen worden? Hoe komt zoiets tot stand?
Scheidsrechters, dat zijn toch mannen en vrouwen die altijd de huid wordt vol gescholden? Die te maken krijgen met agressieve spelers in het veld en met hysterische reacties vanuit het publiek. Die door coaches en begeleiders voor Blinde Vink (in het aardigste geval) worden versleten. Scheidsrechters zijn er in veel soorten en maten. Zo heb je de notoire Thuisfluiter, de Middenstipfluiter, de Autoritaire Fluitist, de Besluiteloze Leidsman (ook wel Dwaallichtje genaamd), het zijn er teveel om op te noemen. Geen woord in Nederland waar zoveel varianten en synoniemen op te vinden zijn als op het woord Scheids.
Wessel is zo’n uitzondering waarvan je als trouwe bezoeker van de Achterhoekse amateurvelden er maar zelden één tegenkomt. Zijn motoriek, zijn aanwezigheid, zijn manier van fluiten, zijn gebaartjes, het straalt allemaal uit: IK BEN SCHEIDSRECHTER.
Dat had hij al vroeg. Bij de Tijgers/Mini’s/F-jes en zo steeds hoger. Wessel fluit al jongens die een stuk ouder zijn dan hij. Het lijkt hem goed af te gaan.
En hoe ging het dan vandaag op het veld?
Ik weet natuurlijk niet wat Makkelie allemaal tegen hem heeft gezegd en of hij Wessel goed genoeg acht om in een soort Talenten programma van de KNVB te worden opgenomen. Als toeschouwer vallen dingen wel op. Zo is Wessel geen thuisfluiter. Hij lijkt ook niet onder de indruk van wat er allemaal geroepen wordt vanaf de tribune. Hij is helder in zijn keuzes, durft te fluiten en staat voor wat hij doet. De beoordeling van zijn technisch kunnen laat ik graag aan de experts over. Ik kan alleen maar mijn waardering uitspreken. Want wie wil er nou in godsnaam scheidsrechter worden? Wie kiest ervoor om ieder weekend het risico te lopen om voor rotte vis uitgemaakt te worden? Welke ouder laat zijn kind in vredesnaam “op scheidsrechteren” gaan?
Mijn boodschap aan alle toeschouwers bij FC Trias, de spelers, het bestuur en ook aan de ouders van Wessel: steun Wessel om zijn droom uit te laten komen! Hij heeft het echt in zich. Misschien is Wessel inderdaad wel zo’n bijzonder geval en misschien zien we hem over een tijdje wel op tv. De tijd zal het leren.
En Wessel……..droom je droom!
Co Swildens (klik hier voor een wedstrijdverslag)
Na de wedstrijd overhandigde Danny Makkelie aan Wessel een (gesigneerd) scheidsrechtershirt dat hij gedragen heeft bij een Champions League wedstrijd. Vervolgens gaf hij nog een lezing over zijn vak als scheidsrechter en het gebruik van de headset in het bijzonder. Aan de hand van een aantal voorbeelden liet hij zien waarom een scheidsrechter regelmatig de hulp van de assistent-scheidsrechters nodig heeft. Een overtreding waarbij de scheidsrechter net even naar spelers op schouderhoogte kijkt en niet ziet wat de benen doen , of dat moment dat de scheidsrechter goed bij een bepaald duel staat opgesteld, maar net op het moment dat er een overtreding begaan wordt een andere speler voor hem langsloopt en hem zo het zicht ontneemt. In dit soort situaties is het handig dat hij hulp van zij- en/of achterlijn krijgt.
De lezing had een interactief karakter en de aanwezigen werd dan ook bij een aantal voorbeelden om hun mening gevraagd: geen kaart, geel of rood. Daarna werd de overtreding nogmaals getoond, vanuit een andere hoek, waardoor menigeen zijn mening moest bijstellen. Het is niet moeilijk te bedenken in welke korte tijdspanne een scheidsrechter zijn beslissing moet nemen.
Tot slot was er gelegenheid tot het stellen van vragen, waarvan gretig gebruik werd gemaakt, en het maken van foto’s.
Wij danken Danny Makkelie voor zijn komst en wensen Wessel veel succes in zijn carrière als scheidsrechter.
[klik hier voor meer foto’s]Ook RTV Slingeland was aanwezig en maakte de volgende reportage