Op woensdag 5 april werd bij FC Trias het voetbalfestival Meiden & Moeders georganiseerd. Het voetbalfestival was een initiatief van de KNVB, die voor deze gelegenheid samenwerkt met Achterhoek in Beweging en FC Trias.
Er was volop aandacht voor het festival door de media: zo was Jolanda Oonk ’s ochtends al te horen op Radio 1 en ’s middags was er zelfs een TV-ploeg aanwezig die een reportage maakte voor het grote acht uur journaal:
De mannen van Oranje stellen nogal teleur, in hun poging om het WK-voetbal te halen. Maar er is hoop voor voetballiefhebbers: de ‘Oranje Leeuwinnen’ maken zich op voor het Europees Kampioenschap: WEURO17. Nederland is deze zomer gastland.
In aanloop naar de EK-start houdt de KNVB samen met de zeven speelsteden (Breda, Deventer, Doetinchem, Utrecht, Rotterdam, Enschede en Tilburg) een aantal ‘vrouwenvoetbalfestivals’. Vanmiddag is er een in Winterswijk. Het doel van de sportevenementen is de EK-koorts onder voetballende en niet-voetballende meiden aan te wakkeren.
Het vrouwenvoetbal zit al jaren in de lift. “Het is de snelst groeiende vrouwensport”, zegt Minke Booij. De voormalig tophockeyster is sinds 2015 bij de bond actief als manager vrouwenvoetbal. Het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB ging van ruim 87.000 in 2006, naar 153.000 in 2016. Maar dat is voor de KNVB nog niet genoeg.
Zet de meiden niet altijd op het achterste trainingsveld of op rare tijden.
Minke Booij
Volgens Booij valt er nog veel winst te behalen. “Zet de meiden niet altijd op het achterste trainingsveld of op rare tijden”, geeft ze als voorbeeld. Ook zijn er volgens haar meer goedopgeleide coaches nodig om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen en om leden te behouden.
“In de puberteit zien we dat meiden ook wel weer makkelijker uitvallen. We richten ons nu op de vraag hoe we die groep kunnen behouden, door met clubs te kijken hoe er voor elk meisje een goede plek te vinden is. Het gaat om het leveren van maatwerk.”
Moeders
Voor de festivaldag in Winterswijk vanmiddag hebben zich zo’n 65 meisjes aangemeld. Vooral ook moeders zijn welkom.
In een online-enquête worden ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar gevraagd of ze voetbal als sport voor hun dochter overwegen. “Dan blijken de moeders wat terughoudender te zijn”, zegt Booij. Dus besloot de bond om moeders actief te benaderen.
Als de meiden vanmiddag het voetbalcircuit doorlopen, is er voor de moeders ook wat te doen. Dat gaat echter alleen door als er genoeg moeders komen opdagen. Na afloop krijgen ze een goodiebag mee, met onder meer een gratis kaart voor de oefenwedstrijd tussen Nederland en IJsland, op 11 april in Doetinchem.
Aanstaande vrijdag is in Stadion Galgenwaard in Utrecht de eerste oefenwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Het is dan nog honderd dagen tot de eerste officiële wedstrijd. Op 16 juli trappen de Nederlandse vrouwen af tegen Noorwegen.