FC Trias B2 doet mee aan pilot KNVB: niet meer vlaggen voor buitenspel

De KNVB begint zaterdag 13 februari in het district Oost met een proef waarbij assistent-scheidsrechters niet meer mogen vlaggen voor buitenspel. De scheidsrechter moet het zelf inschatten, vindt de voetbalbond. De KNVB experimenteert vanaf het genoemde weekend in het district Oost met een andere oplossing. De proef vindt plaats in de 3e klasse 15 bij de B-junioren: jongens van 15 en 16 jaar, waarin ook onze B2 in komt.

Drie verschillende pilots
De KNVB komt met de proef na een onderzoek onder verenigingen. ‘Daaruit bleek dat de rol van de assistent-scheidsrechters een van de grootste ergernissen in het voetbal is’, zegt woordvoerder Koen Adriaanse. Daarom komen er drie pilots:

– Assistent-scheidsrechters vlaggen niet voor buitenspel (Oost).
– Assistent-scheidsrechters wisselen niet van speelhelft in de rust. Ze vlaggen dus een helft bij hun eigen team en een helft bij de tegenstander (vorige week begonnen in West I).
– Er wordt gespeeld zonder assistent-scheidsrechters (waarschijnlijk in Zuid II).

De drie varianten worden volgens de KNVB al toegepast in andere landen. Zo vlaggen assistent-scheidsrechters in Denemarken niet voor buitenspel, in Duitsland wisselen ze niet van helft en in België zijn er bij jeugdwedstrijden geen assistent-scheidsrechters.

In België doen ze dat omdat er gewoonweg te weinig assistenten zijn. Daar kennen ze het fenomeen clubassistenten niet, de bond wijst daar de assistenten aan. ‘En als je er niet voldoende hebt, kun je er niet voldoende aanduiden’, zegt een woordvoerder van de Belgische voetbalbond KBVB. De bond heeft in Nederland gekeken hoe daar met clubassistenten wordt gewerkt. Sinds twee seizoenen wordt daar in België mee geëxperimenteerd. ‘Het staat nog in de kinderschoenen.

Scroll naar boven