Interessante presentatie blessurepreventie

Onder het toeziend oog van een kleine twintig belangstellenden, waaronder veel jeugdtrainers, hielden Joyce Damkot en Sabine Deckers op donderdag 13 juni bij FC Trias een interessante presentatie over blessurepreventie.

Joyce en Sabine zijn 3e jaars studenten Fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Zij hebben het afgelopen half jaar de minor Strength and Conditioning (S&C) gevolgd en stage gelopen bij FC Trias JO17-2G. Joyce is geen onbekende binnen onze club. Zij is speelster van Vrouwen 1.

S&C is het optimaliseren van de fysieke prestaties middels een passend trainingsprogramma. In de topsport is een performance coach al gebruikelijk, maar in de amateursport kom je het nog weinig tegen. Toch is het niet onbelangrijk. Gericht trainen heeft niet alleen betere prestaties tot gevolg, maar je kunt ook het aantal blessures verminderen.

Joyce en Sabine gaven de aanwezigen op energieke manier een inzicht in de verschillende manieren waarop de trainingen opgebouwd konden worden. Het trainen van de aerobe en anaerobe energiesystemen, kracht, snelheid en beweeglijkheid kwamen aan de orde.

Ook het doen van balansoefeningen tijdens warming-up is belangrijk om het aantal blessures te verminderen. Enkele minuten per training lijkt weinig, maar over een heel jaar gezien wordt de stabiliteit van enkels en knieën dan best veel uren getraind en daarmee verbeterd.

De twee HAN-studenten hebben het afgelopen half jaar tijdens hun stage bij JO17-2 de trainingen geïnventariseerd en de spelers/speelsters gevraagd op welke vlakken ze zichzelf wilde verbeteren. Een betere conditie, sneller worden en minder blessures waren de meest gehoorde reacties.

Middels een uitgebreid Plan van aanpak werden in een periode van zestien weken diverse testmomenten uitgevoerd. Het leuke hierin was dat de spelers/speelsters volop gemotiveerd met alles meededen, mede doordat ze regelmatig op de hoogte werden gehouden waarom de diverse testen werden uitgevoerd.

Ook het onderwerp voeding werd in deze stage meegenomen. De spelers/speelsters van JO17-2 kregen van Joyce en Sabine een mooi uitgewerkte factsheet met daarop een voedingadvies voor op de wedstrijddagen.
FC Trias kijkt terug op een interessante presentatie en een leerzame stageperiode voor iedereen.

Joyce en Sabine: bedankt!

Scroll naar boven