Mooie woorden voor jubilarissen

Joop Damkot, 75 jaar (ere-)lid sinds 1-9-1946

Beste Joop,
75 jaar erelid van onze vereniging.

Toen ik Joop Damkot las van jubilaris, dacht ik meteen terug aan mijn jeugd, de man met de haak in zwembad. Zo kennen jou vele mensen, de badmeester van het zwembad aan de Haitsma Mullierweg.

Een telefoontje met Wim ter Haar, het archief van Jan Wilterdink, een belletje met Jan Kruisselbrink verschafte mij toch de informatie die ik graag wil delen.

Voordat Joop badmeester werd, zat hij in de textiel. Een actief man zo wordt je door een ieder omschreven, niets is te gek.
1 juli 1943 werd Ratum opgericht. 1.9.1946 werd Joop lid van VV Ratum en was dan ook iemand van de eerste uren bij Ratum.
Als speler van het eerste, rasechte verdediger, rechtsback. Er werd zelfs in die tijd nog met alpinopet gespeeld zo werd mij verteld. Erg fit en later bij de lagere elftallen niet te beroerd om na een wedstrijd bij het eigen team nog even mee te doen met een ander team wat op het hoofdveld voetbalde en op dat moment met 10 man speelde. Je eigen spelers kwamen er achter toen ze in de kleedkamer arriveerden en zich afvroegen waar Jopie toch was.

Erg actief bij vv Ratum en daarbij o.a. als voorzitter en lange tijd als bestuurslid. Dat Joop commercieel was is velen niet bekend. Hij verkocht naast zijn werk ook zaden van Dulfer en verbouwde koolplanten voor de verkoop. In het verlengde daarvan voor de vereniging ook reclameborden. VV Ratum was destijds de tijd ver vooruit mede door toedoen van Joop. Hij verkocht de borden aan de lopende band. Zelfs bij WVC waren ze er jaloers op. Ik begreep van Wim dat je zelfs een bord hebt verkocht in Haaksbergen. De firma Leferink wilde dat wel. Joop haalde ze met eigen auto op, bank naar beneden en achterklep open. Samen met neef Gerhard te Brummelstroete werden ze dan vakkundig aan de omheining vast gemaakt. Ook bij de balsponsoren is Joop geen onbekende en had hij geen verkooptraining nodig om ze alleen nog maar de handtekening te laten zetten. De bal werd i.i.g. verkocht. Grote klasse.
“s Morgens voetbalde je zelf, ’s middag met het bestuur op pad naar de uitwedstrijden met Jan en Wim ter Haar, Wim ten Damme en met Gerhard “Sjors” te Brummelstroete als deze niet hoefde te vlaggen.

Tegenwoordig kom je trouw elke woensdagmiddag een kaartje leggen, regel je met nauwe precisie de koffie en de drank en daar zijn ze erg blij mee zo vertelde Jan Kruisselbrink. Daarnaast ben je nog een fervent supporter en wil je op de hoogte gehouden worden van alle feiten, standen etc. van zowel de jeugdteams als van de senioren zo vertelde ook Jan.

Joop, ik hoop dat je dit nog lang mag doen en feliciteer je van harte met deze mijlpaal en wens je een goed gezondheid.

Toon Bouwhuis,65 jaar lid sinds 1-8-1956
Beste Toon,
ik heb geïnformeerd bij je broers en die konden niet zoveel vertellen over je voetbalkwaliteiten. Ik denk dat ze jaloers waren, 2e en 3e werd genoemd. Middenvelder zo werd gezegd. Wat wel indruk heeft gemaakt en nog steeds gangmaker op feestjes. Daarnaast werd mij verteld dat je ooit wel een kampioensbeker mee hebt genomen naar Zwanenberg. Op zicht niet zo bijzonder, maar wel als je tegenstander kampioen is geworden en gehuldigd wil worden is dat wat lastig als de beker in Winterswijk staat.
Bij de Rabo Kidsclub was je scheidsrechter enkele jaren.
Zoals gezegd altijd de gangmaker op feestjes. Niets is hem te gek. Hij danst in een tutu het zwanenmeer, als monnik met wc borstel zegent hij het nieuwe huis van collega’s en vrienden, en ook in Schotse rok op feestjes verschijnt! Hij regelt en weet veel, met name als het om organiseren stukjes gaat.
Soms gaat je dat ook mis. Overmoedig met je been op het stuur en dan eraf vallen. Broek stuk die dan vervolgens wordt vermaakt tot korte broek (6 jaar).
Altijd druk programma met alles waar hij dan ook voor uitgenodigd wordt.
Houdt van vakantie op Texel!

Wat velen niet weten is dat je vanuit Texel de jutter geïntroduceerd hebt in Winterswijk. Sociaal bewogen.

Onze vriendin Lucy nog even gebeld:

Wat jullie niet weten is dat waar de paus een plein heeft op het Vaticaan, Toon dat heeft bij de St. Josefschool.

Toon heeft jarenlang, wel meer dan 40 jaar, op de St. Josefschool geholpen. Vroeger maakte Annie schoon op school en dan werkte de hele familie mee. Daarna kwam Linda en Toon hielp daar waar mogelijk. Stond daar als kerstman ieder jaar weer aan de poort. Toen hij aangaf dat het genoeg geweest was en hij wilde stoppen hebben ze een waardig afscheid voor hem georganiseerd. Als dank je wel werd hij naamgever van Het Bouwhuisplein.
Hij is nu heel af en toe nog op school om te helpen en daar zijn ze erg blij mee.

Kortom Toon, de indruk die ik heb gekregen is dat je niet alleen bij Trias maar maatschappelijk breed je hebt ingezet in Winterswijk. Daarom zijn we blij dat we jou in ons midden mogen huldigen als 65 jarig lid van onze vereniging.

Toon, blijf gezond, ga zo door en geniet ervan, van harte gefeliciteerd!

Bernard te Lintum, 60 jaar lid sinds 1-6-1961
Een echte Ratumman, zag wel in dat een fusie onvermijdelijk was en dus nu een echte Triasser. Organiseerde graag rommelmarkten, jubileum, feestjes.
Robuuste doelman destijds bij Ratum, penningmeester, bij FC Trias de boekhouder van de activiteitencommissie geweest. De snoepzakken actie heeft hij samen met de activiteitencommissie opgezet. Vast supporter bij de wedstrijden van 1e elftal, slaat eigenlijk nooit een wedstrijd over, zowel uit als thuis, in de voorbereiding als tijdens de competitie.
Was betrokken organisatie van bij de geslaagde reünie van Ratum. Als we het over Ratumfeestjes hebben komt altijd de helmhorst te sprake!
Een ding was me niet duidelijk, iemand met zoveel voetbal achtergrond, Feijenoord?!
Heeft zo heb ik begrepen 1x een rode kaart gehad. Hoogtepunt uit de carrière, als keeper uit een verre uittrap scoren.

Ik mag wel zeggen dat jij en je vrouw vaak bij Trias zijn te vinden. Zo staat zij ook nog wel eens in de kantine. Allebeide betrokken Triassers, top!

Bennie, we hopen je nog vaak samen met je vrouw op ’t Huitinkveld te zien, van harte gefeliciteerd met je 60 jarig jubileum.

Henk Schreurs, 60 jaar lid sinds 1-7-1961

Henk was een technische goede voetballer, qua voetbal echter niet ontdekt door de hoofdtrainers wat eigenlijk uiteraard een tekortkoming is geweest van deze trainers. Dan maar furore maken als leider. Prototype, geen wanklank, alles tot in de puntjes geregeld, voorbeeldleider.

Henk woont aan het oude Kottenvoetbalveld, maar trainen heeft hij nauwelijks gedaan.
Een fijne buurman destijds van en voor Spcl. Kotten want hij vond alles wel goed.
Als er met trainingen /wedstrijden een bal in de tuin kwam ,schopte hij die terug of hij mocht opgehaald worden zonder daar iets van te zeggen
Fam. Schreurs had in de tuin aan de rand van het voetbalveld een pruimenboom staan en dat vonden de voetballers wel geweldig, zodat er menig pruimpje werd gepikt.
Ook dat maakte Henk niks uit, al waren de familieleden er niet altijd even blij mee.

Henk was als aannemer betrokken bij nieuwbouw en is bovendien sponsor.
Beste Henk, dank voor al je betrokkenheid, blijf gezond en van harte gefeliciteerd!

Willy Schreurs, 60 jaar lid sinds 1-8-1961
Pietje van Pasman.

Willy Schreurs was een fanatieke voetballer in de lagere teams van Kotten, speelde vaak links of rechtsback.
Als buitenspeler van de tegenstander had je vaak een beroerde zondagmorgen, je moest hem wel 3x voorbij om bij het doel te komen.
Willy doet nog altijd nog aan sport namelijk volleybal op maandagavond en daar is hij ook luid en duidelijk aanwezig. In het veld vergeet hij nog wel eens zijn positie en zwerft dan het hele veld over, waar de bal is, is Willy ook.
Naast speler heeft Willy ook buiten het veld veel voor Trias betekend en nu nog overigens.
Willy was bij Kotten al nauw betrokken bij allerlei bouwactiviteiten o.a. van de bouw van de nieuwe kleedkamers in Kotten. Perfectionist, bij Willy moest en moet het altijd perfect zijn.
Alleen 1 x ging het mis. Op een zaterdagmorgen was een metselaar met de buitenmuur aan het metselen. Willy was er die morgen niet en kwam tegen de middag. De metselaar had alle stenen met de verkeerde kant naar de buitenkant gelegd. Toen Willy tegen 12.00 kwam en dat zag bevestigde dat zijn gevoel. Bun ik er effen neet, geet het ok meteene verkeerd. De metselaar kon het afbreken en weer opnieuw beginnen.
Thans is hij bij FC Trias regelmatig op pad voor de op- en afbouw van de Trias tent of het opblaasbare veld. Bovendien is hij sponsor van onze vereniging.
Willy, van harte gefeliciteerd! Blijf gezond en nog lang actief voor onze vereniging.

Gerrit Piepers, 60 jaar lid sinds 1-11-1961
Ook al een man met een Ratum verleden en nu een echt FC Trias hart. Als we het over een vrijwilliger hebben en clubheld, dit is er zo een.
Overdag werkzaam bij voorheen Garage Meerdink, in zijn vrije tijd betrokken bij Ratum.
Gerrit is jarenlang speler en aanvoerder geweest van het eerste van Ratum.
In het veld was hij Ausputzer zoals ze dat in die tijd noemden, de man achter de laatste linie.
De man die een uitschuifbaar been had zo werd verteld. In die tijd namen jullie de was mee naar huis en men vraagt zich tot op heden nog af hoe de familie jouw broeken weer schoon kreeg gezien het feit dat een sliding jouw specialiteit was. Ik heb aan den lijve ervaren en zo werd het mij ook bevestigd, altijd super sportief.
Want Gerrit, als voetballer heb ik je zelf mogen ervaren als een onverzettelijke verdediger. Dacht je dat je er langs was, kwam ik je weer tegen.
Ik begreep dat je getrouwd ben in Nijmegen en dat men met bussen vanuit Ratum richting Nijmegen is vertrokken om daar een mooi feest te hebben. Blijkbaar hoorde toentertijd het bestuur bij elk feest.
Wat velen niet weten is (Dinand let op! 50 jaar vrouwenvoetbal) dat jij aan de wieg stond van het vrouwenvoetbal. Samen met Henk Naaldenberg heb je jarenlang het vrouwenteam getraind, waren jullie elftalleider en vlagger tegelijk.
Daarnaast ben je jeugdleider geweest, scheidsrechter, leider van het 3e geweest en sinds je pensioen dagelijks aanwezig op ’t Huitinkveld.
De huidige generatie kent Gerrit vooral van het draaien van de kantinediensten.
Gerrit ik hoop dat je nog lang in goede gezondheid in het vrijwilligerskorps aanwezig mag zijn.
Dank voor je inzet en betrokkenheid, van harte gefeliciteerd.

Delen:

Scroll naar boven