Vervanging toplaag jeugdveld bijna klaar

In de week van 19 oktober is men gestart met de vervanging van de toplaag van het jeugdveld. De gemeente Winterswijk heeft de werkzaamheden aanbesteed. Na goed overleg met alle betrokkenen (SSB en FC Trias) heeft men uiteindelijk de opdracht gegund aan het Domo Sports Grass. Nadat de reclameborden door onze vrijwilligers waren gedemonteerd kon men beginnen met het verwijderen van de oude toplaag en het doorspoelen van de drainage.

Voor het verwijderen van de oude grasmat maakt men gebruik van de Carpet-beater. Deze ‘grasmat-verwijder-machine’ is van alle markten thuis: neemt de mat op en de infill materialen worden verwijderd door de mat uit te kloppen en het kunstgras op rol weg te leggen, zodat alles in één werkgang uitgevoerd kan worden. Zoals dat in het volgende filmpje wordt getoond:

Heel veel aandacht is er geweest voor de keuze van de toplaag en dan in het bijzonder de zogenaamde infill. Na lang wikken en wegen kwam Domo® Duraforce XSL uit de bus. Het is het meest natuurlijk ogende kunstgras in de markt. De groene infill, Domo® Durasoft System is uiterst duurzaam en specifiek ontwikkeld (TPE) voor voetbalvelden, en dus geen ‘oude gemalen autobanden’. De genoemde combinatie voldoet aan alle milieu- en gezondheidsnormen (van o.a. de FIFA en NOC/NSF-KNVB) met behoud van de hoogwaardige sporttechnische speleigenschappen. Ook aan de toekomst is gedacht want het is recyclebaar zonder kwaliteitsverlies en zonder afvalproducten.

Conform planning is men begin november begonnen met het leggen van de nieuwe toplaag. Alsof men een nieuw stuk vloerbedekking aan het leggen was begon met een (witte) ondervloer om daarop de nieuwe grasmat te leggen. Mooi om te zien hoe op die manier het jeugdveld weer een fantastische nieuwe mat krijgt. Zo lag de middellijn er op woensdag 4 november al en verwachting is dat binnenkort het veld weer ‘groen’ is.

In de week van 16 t/m 21 november heeft men de nieuw infill gestrooid:

Feitelijk is met de infill het veld weer klaar om gebruikt te worden. Belangrijk was echter om het veld nu ‘ in te lopen’ om er voor te zorgen dat de infill zijn plek vindt tussen de grassprieten. Op vrijdagavond 20 november werd er, volledig volgens de geldende coronaregelgeving, voor het eerst weer op getraind. De coronalkilo’s zorgden er ongetwijfeld dat aan de wens van de leverancier (” goed inlopen is nu belangrijk”) werd voldaan. Zonder gekheid we zijn natuurlijk met z’n allen erg blij dat de vervanging van de toplaag in de afrondende fase is beland.


Er is niet alleen op getraind maar ook de eerste (onderlinge) jeugdwedstrijden zijn op het veld gespeeld. Naast een nieuwe grasmat heeft het rondom ook een zogenaamde infillguard om te voorkomen dat het infillmateriaal buiten het veld terecht komt. Tenslotte zal het veld nog een officiële keuring ondergaan.

Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Scroll naar boven