Wim ter Haar – 65 jaar lid

Wim ter Haar – 65 jaar lid, geboren 24 juni 1942, lid sinds 1-10-1955, erelid

Op 21 november belde ik Wim op om hem te vertellen dat hij 65 jaar lid was bij onze vereniging. Ik versprak me nog even met te zeggen dat hij 60 jaar lid was. Hij corrigeerde direct. Ik wist het meteen. Dat wordt een geanimeerd en interessant gesprek met een bevlogen mens. Waar we normaliter hooguit 5 a max 10 minuten nodig hebben om jubilarissen te informeren, klokte ik aan het eind van het gesprek met Wim 29 minuten en 21 seconden. Een gesprek waarin veel de revue passeerde, het verleden, heden en de toekomst. Corona en het kabinet o.l.v. Mark Rutte maar ook de bestuurlijke carrière van Wim en de mensen die hij ontmoette in die tijd.

Zoals gezegd een bevlogen mens en bestuurder zo blijkt, maar vooral iemand die midden in het leven staat. Om maar in je straatje maar te spreken, helemaal bij de pinken. Wim (getrouwd met Hanny, vader van Gerwin en Arjan, broer van Jan ter Haar) voetbalde jarenlang in de spits bij Ratum. Een tijd waar hij nog warme herinneringen aan beleefd. Helaas, na een dubbele (scheen en kuit-)beenbreuk beëindigde Wim op zijn 26e zijn voetballoopbaan als actief voetballer.
Dit mede ook gezien het feit om als ondernemer geen risico te lopen.

Hij begon hierna aan z’n bestuurlijke carrière die hem op veel plekken bracht. Raadslid en ook nog fractievoorzitter VVD. Hij gaf aan tijdens het gesprek dat hij door iemand wel eens het meest liberale raadslid van Winterswijk is genoemd in die periode. Wim was jarenlang ook voorzitter van Ratum maar ook van de Winterswijkse Voetbal Federatie. Zondag, zo begreep ik van de jongens, was altijd voetbal. Moeder Hanny was dan altijd alleen thuis. Altijd samen met melkboer Wim ten Damme naar de uitwedstrijden. Deze week niet van zijn zijde.

Op een paar momenten uit die tijd ben je ook trots zo begreep ik van je zoons: In 1983 jubileerde VV Ratum met haar 40 jarig bestaan en werd er een jubileumwedstrijd gespeeld tegen de oud-internationals van Oranje met Martin Koeman. Een van de toeschouwers was zijn zoon, de jonge Ronald Koeman, net getransfereerd van Groningen naar Ajax. De aanwezigheid van deze jonge Koeman vervulde de voorzitter van VV Ratum met veel trots, ze hebben samen zelfs nog even in de dug-out gezeten en met elkaar gesproken. Een foto als aandenken van deze wedstrijd wordt nog regelmatig getoond.

Waar je ook erg trots op was, was de aanstelling van Herman Beijers als trainer van Ratum. Herman trainde toentertijd in hogere klassen spelende verenigingen. Dat je dat samen met het bestuur voor elkaar had gekregen om Herman te strikken als trainer vond je fantastisch! Zoals je aangaf Wim heb je maar 2 wedstrijden van het eerste tijdens je bestuursperiode van Ratum gemist om moverende redenen. Voor de rest was je er altijd. Ook ben je elftalleider geweest van het tweede. Als elftalleider van dit team was je mediator, rebellenleider, klankbord, geeft het een naam. Het was een goed stel maar af en toe had je wat stellen met een aantal van de jongens. Veel hoogtepunten maar ja er gebeurde ook nog wel eens wat. Zodanig dat je ook bemiddelende en verkennende gesprekken hebt gevoerd bij de tuchtcommissie na een akkefietje. Je moest ook streng zijn, zo was bij de uitwedstrijd tegen Diepenheim, Henk Rikkers ( bakker Schreurs) te laat dus die zette je dan gewoon en zonder pardon reserve. Ik begreep dat Rikkers daar geen zin in want daarvoor was hij niet uit zijn nest gekomen en kleedde zich dus niet om. Weet niet of hij naar huis is gegaan maar begreep dat ie iig niet mee heeft meegedaan.

Wim gaf tijdens ons gesprek aan dat zijn bestuurlijke contacten drempelverlagend werkten in zijn dagelijkse en werkzame leven. Door mensen en namen te kennen gingen deuren meestal wat makkelijker open. Je bent ook met de tijd meegegaan. In handel heeft Wim inmiddels de digitale snelweg gevonden, ik begreep zelf richting Koeweit en Roemenië.

Beste Wim, ik zou zo zeggen, ga zo door, blijf gezond en geniet van wat je doet, maar daar ben ik niet bang voor.

Van harte gefeliciteerd met je 65 jarig jubileum bij onze vereniging!

Delen:

Scroll naar boven