Historie vv Ratum vrouwenvoetbal

In 1969 werd bij Lappenschaar in Henxel een “wilde” vrouwenwedstrijd (dat wil zeggen niet in competitieverband) gespeeld tussen vrouwen van Ratum-spelers en de handbalvrouwen van WWV uit Winterswijk. Dat smaakte blijkbaar naar meer, want een jaar later was de geboorte van het eerste vrouwenteam een feit. Een journalist van de Nieuwe Winterswijkse Courant, die duidelijk moest wennen aan het idee dat vrouwen voetballen, maakte in een verslag melding van “dames die met het lederen monster knutselden”. Het Ratum clubblad schreef ene Willem van Hanepen over “stoere melkblanke boerinnenbenen afgewisseld met frêle door de zongebruinde en geladyshavede hardloopsters”. Het bleek al met al een goede zet van de club.

De coach was “melkboer” Wim ten Damme en het team kende liefst twee trainers, Henk Naaldenberg en Gerrit Piepers. Het eerste kampioenschap werd behaald in 1973. Diny ter Haar en Ineke Droppers-Mulder waren zeer actief leden aan het werven en mede daardoor werd al snel een tweede team opgericht. In de jaren erna kwam er een derde vrouwenteam bij. Hoewel in die jaren vrouwen pas op latere leeftijd gingen voetballen, bleek de sport ook aantrekkelijk voor meisjes. In 1984 telde Ratum naast drie vrouwenteams een meisjeselftal en welpenteam.

Het eerste vrouwenteam speelde in 1985 in de hoofdklasse, het tweede team in de eerste klasse. Kortom, het niveau was goed. Door de jaren heen waren er trainers van naam actief, waaronder Willy Vogel, Gerrit Woordes, Frits ten Dolle en Theo van der Zwet.  Er werden diverse kampioenschappen behaald, waaronder die in 1989. Na een 3-1 overwinning op AZSV was Ratum kampioen van de afdeling Gelderland.  Met regelmaat werden/worden speelsters geselecteerd voor regioselecties. Enkelen schopten het heel ver. Zo speelde Mien te Selle, nu technisch coördinator vrouwen/meiden FC Trias, bij de Oranje-vrouwen en maakte Monique Reijrink in 1990 haar debuut als keeper bij Oranje onder 16.

 

Scroll naar boven