Karlijn Boerman debuteert bij Vrouwen 1

‘Ik was best wel zenuwachtig’

Je ziet het maar zelden: op 15-jarige leeftijd je debuut maken in het eerste elftal. Afgelopen zaterdag deed Karlijn Boerman het heel verdienstelijk in de met 1-4 verloren thuiswedstrijd tegen Blauw Wit ’66. “Het ging niet heel goed, maar het was wel erg leuk”, vertelde de keepster na afloop.

Karlijn Boerman is de keepster van FC Trias JO15-3, maar door een keeperstekort bij FC Trias Vrouwen 1 werd ze benaderd of ze met de hoofdmacht mee wilde doen. In de week voorafgaande aan het debuut trainde ze twee keer mee met het eerste. “Dat ging eigenlijk best wel goed. Ik werd goed opgevangen en ze vinden het fijn dat ik meedoe”, vertelt de 15-jarige scholier.

“Maar voor en tijdens de wedstrijd was ik wel zenuwachtig”, bekent ze. En zelfkritisch als ze is, vervolgt ze: “Het ging daardoor in de wedstrijd niet zo heel goed. Vlak voor tijd had ik pas mijn eerste goede redding. Verder was het vooral achterin meevoetballen.”

Rondom de wedstrijd kreeg Karlijn veel steun van trainer Gerard Overkamp. “Hij neemt echt de tijd voor de keeper. Dat zie je niet overal”, aldus Karlijn.

Trainer Gerard Overkamp was op zijn beurt heel tevreden over het optreden van Karlijn. “Ze deed het prima. Heerlijk om zo’n jonge meid zo enthousiast en fanatiek bezig te zien. Daar word ik zelf ook enthousiast van”, aldus Overkamp, die verder kijkt dan alleen dit seizoen. “Ik heb gezien wat er nu in de jeugd speelt bij JO15 en JO17. Er komt een mooie lichting aan.”

Coachen

Jong of niet, Karlijn stond tijdens de wedstrijd de achterhoede te coachen of ze er al jaren speelt. Karlijn: “Dat heb ik geleerd bij MVVA.”

MVVA (Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek) is een professionele talentenacademie voor meiden, waar talentvolle amateurspeelsters trainen, wedstrijden en toernooien spelen op hoog niveau. Karlijn is daar keepster in het MO15 team.
MVVA is bijna drie jaar geleden van start gegaan met één O13 team. Het jaar erna is er een O14 team bijgekomen (O13 is doorgeschoven naar O14 en O13 is een nieuwe lichting) en sinds afgelopen jaar is er ook een O15 team. Volgend seizoen komt er een O16 team en in 2023 een Beloften team. In 2024 moet er volgens de verwachtingen dan een De Graafschap vrouwenteam staan.

Veel trainen

Karlijn is fanatiek met haar hobby bezig en traint veel. Op zondag volgt ze bij de Gelderse Voetbalschool de groepstraining bij Edwin Susebeek. Op maandag krijgt ze privé training van dezelfde Edwin Susebeek. Op dinsdag traint ze bij Vrouwen 1. Op woensdag volgt er een rustdag. Donderdags traint ze met haar eigen team en vrijdags bij MVVA. Op zaterdag speelt ze één of twee competitiewedstrijden, afhankelijk van het tijdstip dat haar eigen JO15-3 team moet spelen. “Want ik wil mijn team niet in de steek laten”, vertelt Karlijn, die niet kan zeggen wat leuker is: Vrouwen 1 of JO15-3. “In Vrouwen 1 kan ik veel meer leren, maar in 15-3 voetbal ik met mijn vriendinnen. Dat is ook heel leuk.”
“Daarom wil ik dit seizoen afmaken bij mijn eigen team en waar het kan doe ik met Vrouwen 1 mee. Maar gezien de tijden waarop gespeeld wordt, zal ik wel vaak twee wedstrijden kunnen spelen.”

Scroll naar boven