Zonder scheidsrechters geen voetbal !

Zonder vrijwilligers geen (voetbal-)vereniging maar zonder scheidsrechters geen wedstrijden. Daarom was er in de week 6 tot en met 14 oktober 2018  speciale aandacht voor de scheidsrechters. Elk weekend zijn er meer dan 32.000 wedstrijden die worden begeleid door 150.000 (bonds-)officials.

En ja, ze verdienen die aandacht! Soms iemand die aan is gesteld door de KNVB maar vaker iemand van de thuispelende vereniging die het duel tussen 22 spelers en een rond ding in goede banen probeert te leiden. Wie gaat er nu ergens alleen naar toe, moet zich om kleden in een klein hokje, terwijl de rest zich met een hele groep kan voorbereiden en dan gezamenlijk de groene grasmat op gaat?

Maar aan de andere kant toch leuk, de 22 spelers staan gespannen klaar en wachten allemaal op het bevrijdende fluitsignaal van de man in het zwart. Eindelijk mogen we beginnen! We doen ons best om net iets beter te spelen dan de tegenstander. We zeggen dat we het allemaal eerlijk doen maar natuurlijk proberen er achter te komen waar de grenzen van de leidsman worden bereikt. Hij (of zij) fluit op het juiste moment soms geassisteerd door de assistent scheidsrechter. Denk je dat je het goed doet blijkt dat er nog een aantal scheidsrechters meer langs de kant staan, niet alleen in de dug-out maar ook nog een flink aantal op de tribune. Zij hebben het, zelfs zonder VAR, nog beter gezien dan jij die er boven op zat. En juist dat vele commentaar is wat scheidsrechters, volledig terecht, erg vervelend vinden. Tip voor langs de kant: ook de scheids staat er voor z’n plezier dus denk na voor dat je……………..

Midden in de wedstrijd mag je gaan rusten met een kopje thee of sportdrankje. De tweede helft is vaak niet veel beter. De achterstand misschien al groot, de conditie heeft inmiddels een bedenkelijk pijl bereikt en daarom wordt dit vaak gecompenseerd door, laten we het noemen, aan de kwaliteiten van de scheidsrechter te gaan twijfelen. En zo worden vaak, wederom terecht, de meeste kaarten uitgedeeld, voor wat we noemen “commentaar op de leiding”. Na 90 minuten eindigt het duel met het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, is er een winnaar of worden de punten verdeeld.

En dan, slechts één keer per jaar krijgt de scheidsrechter speciale aandacht. Nee, eigenlijk verdient hij elke week aandacht of minstens een terecht compliment. De wedstrijd is weer tot een goed einde gekomen. Iedereen heeft genoten, niet alleen spelers, maar ook de begeleiding langs de kant en het enthousiaste publiek. Dat had niet gekund zonder de man met de fluit, die zich zelf is gebleven en wederom de hele wedstrijd niet is opgevallen.

Zo ook bij FC Trias! We mogen ons gelukkig prijzen dat onze scheidsrechterscommissie het elke week voor elkaar krijgt om bij alle (jeugd-)wedstrijden een scheidsrechter te vinden. Bij toerbeurt worden wedstrijden begeleidt door junioren en levert ook elk seniorenteam een scheidsrechter waarbij de commissie de nieuwe Danny Makkelie’s of Björn Kuipers in spee intensief assisteren.

Lijkt jou het leuk om te fluiten en wil je meer informatie neem dan contact op met: scheidsrechterscommissie@fctrias.nl of Willy Bras mobiel 06-39126787

Klik hier om nog meer foto’s van onze enthousiaste scheidsrechters en spelleiders te bekijken.

 

Scroll naar boven